Тотю Младенов: Предложението за пенсиите е последно 02.12 | 11:44

От 2014 година пада таванът за новите пенсионери и те вече ще получават суми според осигурителния си принос

От Деляна Петкова

"От 1 януари 2012 година пенсионната възраст ще се вдига с по четири месеца в следващите три години. Ние се вслушахме в гласа на хората от митинга и правим това, което бяхме предвидили за година, по-плавно".

Така министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов коментира в ефира на bTV последните мерки на правителството в областта на пенсионната реформа. По негови думи това вече е окончателно.

С изпълнението на правителствената реформа през 2017 година дефицитът в Националния осигурителен институт (НОИ) ще намалее с 2,67 млрд. лева, а липсите ще намалеят за сметка на увеличението на пенсиите.

"Има демографска криза, оказва се допълнителен натиск, по-малко приходи - ние нямаме друг изход. Ние сме длъжни да защитим парите на нашите майки и бащи и на бъдещите пенсионери”, коментира министърът.

От 1 януари 2014 година пък ще падне таванът за новите пенсионери и така те ще могат да получават месечни суми в зависимост от осигурителния си принос. За останалите ограничението за максимум на пенсията ще отпадне постепенно.

Макар че и финансовия министър Симеон Дянков обясни вчера (1 декември), че предложението за поетапно вдигане на възрастта за пенсиониране е последно, синдикатите не бяха удовлетворени от разговорите. Причината е, че то засяга всички категории труд, а не само трета. И двата синдиката в момента обмислят ефективна национална стачка.

Водещи

Най-четени