Точковата система за пенсиониране отпада от 2011 г. 09.12 | 13:37

Висшето образование може да се откупува като стаж, но само накуп

От Елена Коцева

С по 4 месеца на година да се увеличава осигурителният стаж за пенсия от началото на 2012 г. реши парламентът окончателно при второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване.

Осигурителният стаж трябва да достигне 37 години за жените и 40 години - за мъжете.

От началото на 2011 г. отпада т. нар. точкова система за пенсиониране. Така право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на 60 години от жените и 34 години стаж, а за мъжете - навършени 63 години и 37 години осигурителен стаж.

От 31 декември 2020 г. възрастта за пенсиониране се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 6 месеца, докато стане 63 години за жените и 65 години - за мъжете.

Промените предвиждат в случай че лицето няма право на пенсиониране до 31 декември 2020 г., според критериите, го придобива при навършване на 65 години за жените и за мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж. 

Висшето образование да се зачита за стаж за пенсия, ако завършилият може да си плати осигурителните вноски накуп. Това приеха депутатите с промените в Кодекса за социално осигуряване.

Депутатите отхвърлиха предложението купуването на стаж да става разсрочено.

Вноските се изчисляват върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. За осигурителен стаж при пенсиониране ще се зачита времето на обучение на хората, завършили висше или полувисше образование.

След като тези вноски бъдат внесени, ако на висшистите и полувисшистите не има достига стаж до пет години и при достигната пенсионна възраст, те имат право да внесат вноските за съответния период, който не им достига като стаж.

Осигурителните вноски при "купуването" на стажа до 5 години са изцяло за сметка на пенсиониращите се и са в размера, определен за фонд "Пенсии" за родените преди 1 януари 1960 г., към датата на внасяне на вноските.

От опозицията бяха изчислили, че за лицата, родени преди 1960 година, цената на стажа ще нарасне от 806 лева на 897 лева, а за лицата, родени след 1959-та от 554 на 897 лева.

Така сумата, която трябва да бъде внесена за годините на следване на висше образование, може да достигне и до 5000 лв. и ще трябва да бъде плащана еднократно.

Според опозицията изключването на разсроченото плащане е една мярка, която е изключително "рестриктивна”.

Водещи

Най-четени