Точно в 12 ч. почетохме паметта на Христо Ботев 02.06 | 12:16

В продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестиха отдаването на почит

От Кремена Бедерева

Точно в 12:00 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна с прекъснат вой оповестиха отдаването на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

При подаване на сигнала пешеходците и пътните превозни средства трябва да спрат движението си и да останат на място. Разбира се, почит към загиналите не отдадоха всички и имаше минувачи, които не спряха.

В цялата страна се провеждат ритуали и митинги по случай 138-годишнината от гибелта на поета и революционер Христо Ботев и героите, дали живота си за свободата и независимостта на България.

В столицата, освен традиционната смяна на почетния караул, представителни подразделения от Националната гвардейска част поднесоха венци и цветя на паметните места, свързани с боевете на Ботевата чета.

А на връх Околчица във Врачанския Балкан, въпреки студения вятър и мъглата, стотици поклонници от Враца и страната се изкачиха на паметния връх, за да се преклонят пред Христо Ботев и героите на България.

Сред участниците в митинга-поклонение по повод на 138-ата годишнина от подвига на Ботевата чета и да почетат загиналите за свободата и независимостта на България тук бяха 837 туристи, участвали в 68-ия национален поход "По стъпките на Ботевата чета Козлодуй – Околчица" и младежи от цялата страна, участвали в седмата национална среща на детските и младежки парламенти във Враца.

"Нашата история, като златен иконостас е съхранила съкровено място на войводата Ботев – революционера, публициста, надарения с прозрението за бъдните на България, и с мястото ѝ сред европейските народи", заяви кметът на Враца и председател на Ботевския организационен комитет Николай Иванов при откриването на всенародното поклонение.

1296356

Водещи

Най-четени