Трагедията „Ораново“ не могла да се предвиди 07.12 | 12:59

Прокуратурата публикува заключението на вещите лица

От Филипа Тодева

Поради засиления обществен и медиен интерес Окръжна прокуратура Благоевград публикува пълния текст на заключението на вещите лица по назначената по делото за Мина "Ораново" разширена комплексна техническа експертиза, съобщиха от прокуратурата.

Експертизата бе назначена след инцидента в рудник "Ораново" на 16 юли, при която бяха затрупани и загинаха четирима миньори след кален пробив в подетажната 64 галерия.

Заключението на вещите лица може да се прочете на официалния сайт на прокуратурата.

Обвинението няма да коментира заключението преди приключване на разследването, но ще обсъди всички обосновани мнения, становища и предложения, които ще допринесат за пълно изясняване на обстоятелствата и причините за настъпване на трагичния инцидент, предмет на разследването.

Според експертите по делото калният пробив е резултат от трудно прогнозируемо съчетание по място и време на различни минно-геоложки и производствени условия.

Смята се, че случилото се събитие в рудник "Ораново" е нямало как да бъде предвидено.

В заключението е посочено, че "проектната организация на работа, използваното оборудване в участъка и неговото техническо състояние, осигуряват в достатъчна степен транспортът и вентилацията в участък", както и че "в същата степен се осигурява и безопасността на заетите работници".

"Длъжностните лица не се в пряка причинна връзка с настъпилата злополука. Системата на разработване, организацията на работния процес, използваното оборудване и техническото му състояние отговарят на изискванията на "Правилника по безопасност на труда в подземните въглищни рудници В-01-01-01", с което осигуряват безопасни условия на труд на работниците", се казва още в становището, пише БТА.

Водещи

Най-четени