Трагедията в Горни Лом превърна 22-годишен в майка и баща на братчето си 04.10 | 10:41

Детето още не знае за смъртта на родителите си

От Цанка Донкова

Неописуема е трагедията сполетяла Горни Лом. Цяла България все още не може да си обясни как се достигна до взрива в завода "Миджур". Продължават хипотезите за количеството и вида боеприпаси, съхранявани на територията на завода и начинът на утилизирането им.

Продължават и догадките за съдбата на близките на загиналите 15 души.

Обвито в мъгла остава и как ще бъдат издадени смъртни актове на загиналите, а това от своя страна ще затрудни техните близки и получаването на вдовишки пенсии. Това важи и за 5-годишния Иван, който загуби и двамата си родители при взрива, съобщава Нова телевизия.

За момченцето сега ще се грижи неговият брат - 22-годишният Павел. Той ще трябва да се справи освен с шока от загубата на родителите си, но и да обясни на брат си, че майка им и баща им няма да се приберат у дома.

Павел има и съпруга. А заплатата му е 400 лева. Половината от тях отиват за разходи за път, за да може да стига до новата си работа. Сега работи през няколко села в цех за дърводобив, а съвсем доскоро е обезвреждал мини заедно с родителите си и съпругата си. Издържал в цеха две години, но напуснал малко, след като въвели нощната смяна, защото заплатата била твърде ниска.

Как ще оцеляват оттук нататък, Павел не знае, но търси сила в себе си заради семейството си и най-вече заради 5-годишния Иван.

Павел е опора и на своя братовчед, който също е работел в завода. Бил е първа смяна в деня на взрива. Спасил се е на косъм. След трагедията, 24-годишното момче е в шок и със сърдечни проблеми. Не иска да говори в никого. От днес с него и с 5-годишния Иван ще работи психолог. Лекарите обаче се съмняват, че сърдечните кризи на 24-годишното момче ще спрат.

Водещи

Най-четени