Традиционен Поклоннически път "Рилският чудотворец" 01.08 | 07:51

Той ще се проведе в дните от 1 до 6 август

От Кремена Бедерева

На 1-ви август от 10 ч. с литургия в столичния храм "Света София" тръгва традиционният Поклоннически път "Рилският чудотворец", съобщиха организаторите.

За втора поредна година започва традиционният Поклоннически път "Рилският чудотворец", който ще се проведе в дните от 1 до 6 август 2011 г.

Литийното шествие с кръста, иконата и хоругвата на Св. Йоан Рилски ще продължи до Ротондата "Св. Георги Победоносец", откъдето през 1469 г. са пренесени в Рилския манастир мощите на Св. Йоан Рилски.

Събитието се организира от Богословския факултет при СУ "Св. Климент Охридски", с благословията на Софийската света митрополия и със съдействието на Столична община.

Концепцията за провеждането на поклонническия маршрут предвижда той да се превърне в традиционно събитие, с възможност за участие на поклонници от различни краища на България, което да завършва с поклонение пред мощите на светеца в храма на Рилската света обител.

През миналата година в поклонническия маршрут се включиха 50 човека. През тази година времето за прехода е удължено с един ден.

За популяризиране на Поклонническия път и развитие на християнската идея, на разположение за посетителите са снимки и видео материали от миналогодишното събитие, които ще бъдат излъчвани на видеостената в Културно-информационен център на Столична община пред СУ "Св. Климент Охридски".

Най-четени