Традицията да боядисваме яйца е все още жива! 15.04 | 11:08

Анкета на iNews показва, че българинът спазва българските обичаи и съхранява културното си богатство

От Теодора Кокаланова

Освен като негативен и песимистичен, определят българинът като неспазващ българските традиции и обичаи. Голяма част от нацията ни смята, че потъпкваме ценностите си и не можем да съхраним културното си богатство. Оказва се обаче, че анкетата на iNews под надслов "Боядисвате ли яйца за Великден" опровергава напълно тези схващания. 

В анкетата мнение дадоха повече от 3588 човека. Оказва се, че почти 3000 от тях все още, независимо от възрастта и възможностите си, боядисват с нестихващо желание яйца за Великден и очакват с трепет настъпването на Великденските празници.

Смело можем да потвърдим, че българинът е абсолютен патриот. Макар и на хиляди километри, българите в чужбина, продължават да отбелязват чудотворния празник "по български" - трапезата изобилства от козунак, великденска украса и боядисани яйца.

2,3% от анкетираните смятат, че традицията за боядисването на яйца е "глупост и нямат време да се занимават с нея". За радост под 1% от българите си купуват яйца от магазина и не залагат на творческото си въображение. Жив е "обичаят" мама да ни свърши работата и да останем боядисването в нейни ръце - 6,5% от всички над 3500 анкетирани разчитат на чуждата помощ.

Едва 2,2% от хората твърдят, че им е омръзнало да се занимават и остават на децата да се мацат. Малко над 1% са на мнение, че тази традиция не е част от техния мироглед и разбиране за отпразнуване на най-големия християнски празник. Те правят избор да отидат да магазина и да си купят шоколадови яйца, без никакво желание да се отдадат на творчески ентусиазъм. 

Има и такива от отговорилите, които оценяват себе си като човек, на когото боядисването не му е в кръвта, човек, който няма да се справи да сътвори багрите на цветовете върху яйцата. Тези, също малко над 1% заявяват, че не могат да ги сварят, камо ли да подложат себе си на подобен експеримент. 

Все пак всички знаем, че целите на българина са високи. Той не обича да губи и захващайки се с нещо, обича да излиза от него като победител - може би това е и причината 1% от отговорилите да се доверят на глинени и дървени яйца. Така те ще бъдат сигурни биячи в надпреварата и собственикът им макар и с малка хитрина ще се поздрави с първото място в оспорвания яйчен двубой. 

Все пак, който и да е вашият отговор, не забравяйте да обърнете внимание на близките си на великденските празници и да им покажете любовта си. Независимо дали ще участвате в боядисването на яйцата, почитайте българските традиции и обичаи във всяка точка на планетата, защото те са нашето богатство!

Водещи

Най-четени