Трайков има 2 седмици да оспорва, че не е в конфликт на интереси 17.08 | 15:40

Комисията установи, че е действал в частен интерес по време на мандата си

От Кремена Бедерева

В 14-дневен срок бившият икономически министър Трайчо Трайков може да обжалва решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), става ясно от решение, публикувано на сайта й.

Комисията установи конфликт на интереси по отношение на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Трайков е подписал доклад за даване на концесия на "Каолин" АД в условия на конфликт на интереси, тъй като притежава акции в капитала на дружеството.

Той е внесъл доклад за даване на концесия на дружеството и е участвал в приемане на Решение №44 от 1 февруари 2010 г. на Министерски съвет за концесията на находище в Силистренско.

Към датата на внасяне на доклада в МС той е акционер в "Каолин" АД. Бившият икономически министър притежава 278 акции от дружеството с номинална стойност от 1 лв. всяка, на обща номинална стойност 278 лв.

Трайков не е подал декларация за наличие на частен интерес по конкретен повод преди или по време на подготовката и приемането на решението на правителството.

От комисията посочват, че наказателно постановление за налагане на конкретна имуществена санкция и за произнасяне по реда на чл. 33 от закона ще се издаде в законоустановения срок.

Решението на комисията подлежи на оспорване пред Административен съд – София град в 14-дневен срок от съобщаването му.

Най-четени