Трактори и комбайни тръгват към жълтите павета* 01.12 | 13:31

Зърнопроизводителите не са доволни от „полуизвинението“ на министъра

От Филипа Тодева

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, цитирана от БТА, че 170 селскостопански машини ще се разположат в централната част на София от 1 до 8 декември. За да допусне машините обаче, общината е получила депозит срещу евентуални щети.

Земеделците са искали да вкарат 1000 машини в центъра, но местната власт е дала отказ. Сега се водят разговори между "Пътна полиция", общината и протестиращата страна, за да не се стига да проблеми с инфраструктурата на града и безредици.

Тракторите, комбайни и друга селскостопанска техника ще влязат в града след 21 часа и ще се "паркират" на площад "Св. Ал. Невски" и синята зона на пл. "Народно събрание".

Междувременно земеделските производители обясниха, че не са удовлетворени от полученото полуизвинение от министър Найденов. Найденов каза, че се извинява на зърнопроизводителите щом се чувствали излъгани предизборно.

"Заявяваме категорично, че сме излъгани предизборно и че принципите и правилата остават мираж. Тези, които се борят за тях са сочени с пръст за назидание. Лъжата става принцип, а погазването на правилата - политика. Тъжно ще е, ако го приемем като непроменяем факт", се казва в протестна декларация на организацията на земеделците.

Зърнопроизводителите ще продължат с протестните си действия и ще тръгнат към столицата, за да изразят своята гражданска позиция. Те обаче не са доволни от маршрута на шествието, който им предлага Столична община. "На управляващите им е ясно какъв маршрут искаме и самият премиер го бе предложил, когато беше кмет на София", добавят те.

Категоричната позиция на членуващите в Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е, че за две години са се убедили в липсата на професионализъм, държавническо поведение и поемане на отговорност при разписване на правилата и тяхното спазване от страна на Правителството.

Затова те искат оставките на "двамата най-виновни" - министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и на министъра на финансите Симеон Дянков.

В обедните часове на днешния 1 декември, селскостопански машини блокираха пътни артерии централни градски улици. В 12 часа бе блокирано движението на пътен възел "Петолъчката" край Сливен. Има заявки за блокиране на ГККП "Лесово", където ще се позиционират зърнопроизводители от Ямбол. Зърнопроизводители от Хасково, Пловдив и Стара Загора протестират край село Капитан Андреево, а тези от Враца и Монтата – на главен път Е-79.

 

*Информацията е актуализирана в 14:51 минути

 

Водещи

Най-четени