Транспортният министър си отива - идва Московски* 18.05 | 12:00

Премиерът ще предложи на мястото на Цветков да седне заместника му - Ивайло Московски

От Кремена Бедерева

Министърът на транспорта, информационните технологии съобщенията Александър Цветков е подал оставка, потвърдиха за БТА от пресслужбата на МТИТС. Оставката е по лични мотиви, допълниха от ведомството.

Той е обявил решението си днешното заседание на кабинета. Информацията е била съобщена от премиера Бойко Борисов, каза пред журналисти военният министър Аню Ангелов.

Александър Цветков е присъствал на заседанието и докладвал свои проекторешения, допълни Аню Ангелов.

По-късно от правителствената информационна служба обявиха, че министър-председателят Бойко Борисов ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание за гласуване на персонална промяна в правителството.

Рокадата се налага заради подадена оставка от министър Александър Цветков.

Премиерът Борисов ще предложи на народните представители да освободят Цветков от заеманата му длъжност и да изберат на негово място Ивайло Московски за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Московски изпълняваше длъжността зам.-министър на  транспорта, информационните технологии съобщенията от 2009 година насам.

iNews припомня, че 44-годишният Александър Цветков е част от кабинета "Борисов" още от неговото създаване. Преди това професионалната му кариера е свързана с транспорта и управлението на пътни системи.

Преди да заеме поста министър на транспорта и технологиите беше зам.- кмет по транспортните въпроси в Столичната община.

Цветков е магистър по "Транспортно строителство" от Висшия институт по архитектура и строителство (ВИАС). Има и степен магистър по "Международни икономически отношения" от УНСС. Владее английски, френски и руски език.

Това е петият министър в правителството на Бойко Борисов, който подава оставка.

Преди време своята оставка депозира Йорданка Фандъкова, която впоследствие стана кмет на София.

Румяна Желева пък се оттегли заради провала ѝ на изпита за еврокомисар. Български комисар в Европейската комисия стана Кристалина Георгиева, която замести кандидатурата на Желева.

Оставки имаше и в здравеопазването - двама здравни министри напуснаха постовете си. Първи бе Божидар Нанев, който бе обвинен в злоупотреби с ваксини.

След него премиерът Борисов назначи д-р Анна-Мария Борисова, но й тя не успя да се задържи на министерския стол дълго време. Борисова получи сериозни критики за работата си и логично - подаде оставка.

Последната оставка бе тази на Божидар Димитров - министър без портфейл, който отговаряше за българите в чужбина. Той освободи своя пост заради принадлежността си към структури на бившата ДС.

*Информацията е актуализирана към 13.30 часа.

Водещи

Най-четени