Транспортният хаос продължава. Влакове закъсняват с повече от 4 часа, отменени са автобусни рейсове 07.01 | 12:38

Самолетите от София излитат със закъснения, пътниците чакат с часове, защото трябва да идват по-рано

От Кристиан Костурков

Транспортният хаос, настъпил с началото на обилния снеговалеж, продължава и в момента. Освен, че редица пътища, включително и участъци от магистали, остават затворени, сериозни проблеми иа и в обществения транспорт. Тежките метеорологични условия в страната водят до закъснения в заминаването на повечето влакове, което води до изчакването на композиции на съответните гари по трасето и до допълнителни закъснения. В някои случаи те надхвърлят 4 часа. Определени влакове даже са били отменени.

Към момента нощният бърз влак, пътуващ по маршрута София – Карлово – Варна, се движи с 235 минути закъснение. Този по маршрута София – Горна Оряховица – Варна е пристигнал със 151 минути закъснение на крайната гара. Бързият влак, пътуващ по маршрута Варна – Карлово – София, се движи с 243 минути закъснение. Нощният влак, пътуващ по маршрута Варна – Горна Оряховица – София, е пристигнал на Централна гара София с 250 минути закъснение, съобщиха от БДЖ.

След аварийна повреда на пътническия влак, който пътува по маршрута София – Кюстендил, е създадена организация за пътниците от влака. Те са били обслужени с бързия влак от София за Благоевград, който се движи със 130 минути закъснение.

Към момента са отменени пътническите влакове от Кюстендил до Гюешево и обратно, както и един пътнически влак между Кюстендил и Перник.

В същото време тежките условия по пътищата отмениха междуселищни автобуси в Североизточна България, обяви пред БНР Ивайло Константинов от Сдружението на автобусните превозвачи. От думте му стана ясно, че на практика от вчера сутринта в региона не е осъществен нито един рейс. В същото време в останалата част от страната също има места, където автобусите не вървят. Където е възможно обаче рейсовете се изпълняват. Заради лошото време има и закъснения.

Летище София работи, но при зимни условия. Сутринта повечето самолети са излитали с между 1 и 2 часа закъснение. Отменен обаче е бил само 1 полет до Истанбул. Вечерният също няма да бъде изпълнен заради лоши атмосферни условия в турския мегаполис.

От летището приканват заминаващите пътници да се явяват на летището поне 2 часа преди полет и не по-късно от 90 минути преди часа на излитане по разписание. Наложително е без забавяне да извършат е регистрация на своя билет и багаж, след което незабавно да се отправят към пунктовете за проверка, съветват от летището.

Пътуващите с ръчен багаж и с мобилни или принтирани от вкъщи бордни карти също следва да предвидят не по-малко от 90 минути поради технологично време, необходимо за извършване на проверка за сигурност, митническа проверка и паспортно визов контрол. Според администрацията на летището, спазването на тези препоръки ще осигури своевременно явяване на изхода за отвеждане към самолета.

Водещи

Най-четени