Трансферът на отбранителна продукция с ЕС - без лицензионен режим 16.03 | 19:54

Като цяло законът предвижда опростяване на процедурите при търговия

От Кремена Бедерева

Трансферът на отбранителна продукция между България и други страни-членки на ЕС вече няма да подлежи на лицензионен режим. Това реши парламентът с приетия на второ четене Закон за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната и на изделия и технологии с двойна употреба.

Като цяло законът предвижда опростяване на процедурите при търговия с такива изделия. С документа в българското законодателство се въвеждат изискванията на Директива 2009/43/ЕО и се отчитат поетите от Република България ангажименти по линия на международни договори, конвенции и режими в областта на експортния контрол и неразпространението на оръжията за масово унищожение.

Директива 2009/43/ЕО въвежда процедура за сертифициране на получатели на продукти, свързани с отбраната, от други държави-членки. По този начин сертифицираните получатели на отбранителна продукция в България ще могат да се възползват от опростената процедура за включването им в генералните разрешения за трансфер, публикувани от останалите държави-членки.

Законът въвежда и индивидуални, глобални и генерални разрешения за трансфер на продукти, свързани с отбраната. В някои специфични случаи, изброени в директивата, разрешителният режим ще бъде заменен с регистрационен, информират от пресцентъра на МИЕТ.

Законът прецизира и реда за извършване на транзит, преминаване и превоз на продукти, свързани с отбраната, през територията на страната, както и контрола на държавата върху тези дейности.

Приетите промени създават по-благоприятни условия за бизнеса чрез отпадането, облекчаването и оптимизирането на повечето от сега действащите административни процедури.

Водещи

Най-четени