Трафикантите изкарали 6 млрд. евро от бежанците през 2015 г. 27.06 | 21:38

Миграционният натиск все още носи риск за страната ни, признават от МВР

От iNews.bg

Трафикантите на бежанци са изкарали около 6 млрд. евро през миналата година. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев по време на Международния дискусионен форум "Засилване на мултидисциплинарното сътрудничество при идентификация и подкрепа на жертви на трафик на хора сред мигранти и търсещи закрила". Той уточни, че данните са на Европол и се отнасят до организираните престъпни групи, които се занимават с незаконен трафик на мигранти.

От думите му стана ясно, че проблемът с бежанците и рисковете, които те носят, продължава да стои сериозно пред България. Затова и противодействието на трафика на хора е един от основните приоритети пред страната ни. "Високата обществена опасност на това престъпление се определя от факта, че трафикът на хора е свързан с нарушаване на човешките права, накърнява достойнството и на жертвите и влияе върху общата среда за сигурност”, посочи Георгиев, цитиран от БГНЕС. 

Според него, трафикът на хора, който може да бъде определен и все по-често се определя като съвременно робство, е бизнес на международната организирана престъпност, генериращ значителни печалби. "Трафикът и каналджийството са най-бързо растящият престъпен пазар в Европа, а със засилването на миграционния поток проблемът за превръщането на мигрантите в жертви на трафик става все по-актуален. Те стават лесни жертви на трафикантите, които ги привличат с фалшиви обещания за благоденствия, впоследствие те са изправени от свобода на избор и са изправени пред различни форми на психическо и физически насилие”, обяснява още Георгиев. Той допълва и че България има изградено законодателство по проблема трафик на хора, както и план за действие и редица механизми, по които се идентифицират и насочват жертви на трафик.

Зам.-министърът на вътрешните работи допълни, че в Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2016 г. се акцентира на мултидисциплинарния подход, като се обменя информация и добри практики от страни-членки на Шенгенското пространство с цел подобряване на идентификацията на жертвите на трафик, адекватна подкрепа и разследване на престъплението.

Водещи

Най-четени