Трафикът на хора надушва уязвимостта 11.06 | 18:02

С изкуството си студенти и ученици се противопоставят на трафика на хора

От iNews.bg

От аулата на Нов български университет стартира тридневният тур на госпожа Джуди Бойл, създател на The NO progect – инициатива, целяща да информира и провокира активно отношение на младите към трафика на хора в световен мащаб.

Инициативата се опира на въздействената сила на изкуството, като чрез изображения, музика, танц, филми, инсталации разказва истината за съдбата на човека, попаднал в плен на съвременното робство. Семинарите, които ще се проведат и в Американския колеж и в Националната гимназия за изящни изкуства "Илия Петров," са част от инциативата на Пощенска банка за информираност сред младите хора.

"Имам нужда от вас." С този призив се обърна към публиката си предимно от студенти Джуди Бойл. Тя разказа за принципите, на които се опира трафика на хора: "Трафикът подушва уязвимостта, слабостта". Иначе пазарът се регулира според търсенето и предлагането, като сама Бойл призна, че Америка (Северна и Южна) всъщност е най-големият пазар в световен мащаб на трафик на деца.

Презентацията на госпожа Бойл завърши с филм, посветен на сексуалното посегателство на деца и реторично задаващ въпроса – Толкова много сред нас ли са педофили?

В презентациите си Джуди Бойл вплита поразяващите факти с художествени изразни средства. Така данните, че 1 200 000 деца стават жертви на трафик годишно, стават част от хип-хоп и хаус ритъма, а разказът за прекършените детски мечти върви пред очите на публиката чрез анимация.

"Изкуството във всичките му форми е универсален език за общуване с младите хора по целия свят", каза Джуди Бойл и изрази надеждата си действително да е отворила очите и сърцата на тези млади хора в залата, за да бъдат по-чувствителни към това, което се случва около всеки един от нас. А жертва на трафик може да стане всеки един, не само твой познат, твой приятел, твой роднина, а самият ти, предупреди изрично Джуди Бойл.

Инициативата на The NO progect и Пощенска банка ще завърши с проковативна изложба и инсталации по темата, където своите творби ще изложат и студенти от департамент "Изящни изкуства" от НБУ. Изложбата може да бъде разгледана от 23 до 29 юни 2012 година.

На семинара присъстваха и представители на Националната комисия за борба с трафика на хора в България, които запознаха студентите със своята дейност и с основните данни за България.

За 2011 година регистрираните случаи на трафик на хора са 541, от които 448 са били жени, а 93 мъже. Въпреки това нарастват случаите на трафик на мъже, използвани за принудителен труд и то най-често в посока южната ни съседка Гърция.

Преобладават случаите на трафик с цел експлоатация за секс услуги – 404, като също така нарастват случаите на трафик на новородени и техните майки. За 2011 година тези случаи са 29.

В българското законодателство трафикът на хора е регламентиран в Наказателния кодекс от 2002 година, като през 2006 година е направена промяна, насочена точно към случаите на "износ" на бебета. "Това е чисто българско явление, което се случва твърде често", коментира Емилия Паунова от комисията. По данни на ГДБОП продажбата на бебе от мъжки пол върви около 25 000 евро, а на момиченце – около 18 000. Износът се осъществява предимно към Гърция, но какво се случва след това с тези деца не се знае.

България, според доклада на правителството на САЩ, се намира в ІІ група, което означава, че основно е източник и транзитираща страна за трафика на хора. Въпреки това в последните години се е наблюдавала тенденция, страната ни да става крайна дестинация, предимно за сексуална експлоатация, на гражданки от Молдова, Русия и Украйна. Тенденцията обаче не е трайна.

От България трафикът води преди всичко към Германия, Белгия, Австрия и Холандия – за сексуална експлоатация; към Италия, Испания и Гърция за трудова експлоатация. В последно време Норвегия, Чехия, Швеция и Полша също се открояват като страни-приемник на трафик на хора за трудова експлоатация.

Основните причини, от които се ползва трафикът на хора, са бедността, липсата на образование и социален опит, посочи Емилия Паунова. Такива фактори са налице особено в райони с трайно висока безработица, затова и предстои комисията за открие още един свой регионален офис в Благоевград.

Водещи

Най-четени