Трафопост избухна в жилищен блок в Бургас 16.10 | 07:26

За щастие, жертви няма. Един човек е получил леки наранявания

От Андриян Георгиев

Трафопост избухна в жилищен блок в центъра на Бургас тази нощ. Жертви няма и тежко пострадали хора няма. Един мъж е получил сравнително леки наранявания.  

Два апартамента са напълно унищожени от експлозията, изпочупени са стъклата на съседни сгради. Трафопостът се намира на партерния етаж. 

Ударната вълна след взрива е обърнала микробус и лека кола, паркирани пред блока. Хората прекараха нощта пред сградата. Тя се намира в близост до Старата поща. 

Електричеството в блока спряло около 12 часа през нощта. Дошли двама техници от от EVN, поправили нещо и си тръгнали. 

Според някои хора от блока около 2:50 часа трафопостът започва да дими и събужда жителите с гъст задушлив дим. Това е причина  хората да напуснат жилищата си, минути преди мощния взрив. След  взрива в сградата избухва пожар.

От МВР пък съобщиха, че след тръгването на техниците живущ в блока мъж видял, че от помещението, където е трафопоста, излиза дим, а впоследствие започнали да се виждат и пламъци. Мъжът успял да предупреди живеещите в блока и хората успели да се евакуират навреме. Тъкмо той е пострадал, като има наранявания по ръцете. 

Над взривения трафопост се е намирала и детска стая, в която са спели две деца. Родителите им ги събудили навреме и те били изведени преди експлозията. Подът на един от двата засегнати апартамента е напълно унищожен.

Според действащите разпоредби наличието на трафопост в самата жилищна сграда не е нарушение. Много от жителите на блока обаче са настоявали той да бъде преместен навън.

Взривеният жилищен блок е може би един от най-старите в града.

Според EVN няма възможност за втори взрив, но причината за инцидента все още не е ясна.

По думите на кмета на Бургас всички разходи и щети, нанесени от избухналия трафопост, ще бъдат поети от EVN. В момента се правело проучване какви жалби от живущите в района са подавани. През март месец е правен ремонт на трафопоста.

Водещи