Тревога от наводнение в Русе – вълната от Сърбия стигна до нас 23.05 | 14:36

Кметовете от дунавските градове смятат, че са готови да реагират своевременно

От Филипа Тодева

Вълната от Средния Дунав и от сръбския участък е навлязла вече в българско-румънския участък, като се очаква утре нивото да надмине 750 см при Русе. Това обяви изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев.

Областният управител на Русе свика кризисния щаб, на чието заседание стана ясно, че в областта ще се въведе втора степен на готовност за действие при заплаха от наводнение. Започват денонощни дежурства по втора степен, която се обявява при нива на реката между 750 и 800 см.

Към обяд при Русе нивото е 749 см спрямо условната кота "нула", информира Георгиев и допълни, че нивото в българския участък се повишава с около пет-шест сантиметра за денонощие, като това ще продължи около седмица.

Той обясни, че от притоците проблем в последните три дни създава река Тиса, която продължава да се пълни и вкарва значително количество вода в Дунав около Белград. Пропускателният режим на хидровъзела е същият, като нивото в него е сведено до минимум – 1900 см.

"Очакваме в следващите дни – утре и в неделя, между Русе и Гюргево да преминава водно количество 14 500 куб. м в секунда, като тенденцията е да достигне до 15 000 куб. м в секунда. В сравнение с 2006 г., когато нивото достигна 912 см при Русе, край града преминаваше воден обем от 16 000-16 400 куб. м в секунда", обясни Георгиев. Той посочи, че при по-спокойната обстановка в Горния и в Средния Дунав засега не се очаква да се достигне нивото от 2006 година, допълва БТА.

Ръководството на пристанище Русе-запад, което е първата точка, където се очаква разлив при постоянно повишаване на нивото, е взело необходимите мерки и е премахнало насипните товари. До приливния ръб остават 60-70 см, като концесионерът трябва да демонтира и електрическите съоръжения, които се намират в долната част на крановете.

Кметовете на дунавските общини са потвърдили, че са готови да реагират своевременно при повишение на речните нива.

Водещи

Най-четени