Тревожна равносметка от еврофондовете: За 3 години 30% договорени, 7% изплатени 07.02 | 13:45

Само три оперативни програми се отличават с добро изпълнение, останалите шест изостават, каза служебният вицепремиер

От iNews.bg

За изминалите три години от новия програмен период България е договорила по оперативните програми на ЕС общо 30% от бюджета им, а изплатените средства са едва 7% към края на 2016 г. Това съобщи служебният вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова. Тя открои оперативните програми - отличници от останалите, които не се справят и са изостанали.

Оперативни програми - отличници

Сред програмите с "доста доброто изпълнение" по думите на Крумова са: ОП "Развитие на човешките ресурси", където вече са договорени 44% от планираните средства и са разплатени 12%; ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" - договорени 43% и изплатени 9%; Програма за развитие на селските райони (ПРСР) - с договорени 17% и реално изплатени 6,5%.

Служебният вицепремиер все пак отбеляза, че миналата година е била доста активна за управляващите органи, тъй като е трябвало да отчитат свършеното през предходния програмен период (2007 - 2013 г.) и същевременно да гарантират разработването на системи за управление и контрол на новия програмен период.

"Задачите които си поставяме, са да затворим в рамките на нашето управление всички предварителни условия за усвояването на еврофондовете. Изключение прави единствено предварителното условие по инфраструктурата за научни изследвания и иновации, тъй като е необходимо приемането от Народното събрание на Стратегията за развитие на научните изследвания", каза Крумова.

Може да има забавяния и по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", тъй като средствата при нея са свързани с приемането на "Интегрирана транспортна стратегия 2030", която е в процес на разработка, обясни вицепремиерът.

Приоритет на служебния кабинет – опростяване на правилата

Като важна задача за клаткия си мандат в кабинета Крумова си е поставила и опростяване на правилата и процедурите за изпълнението на проектите по еврофондовете. "Това е от ключово значение за намаляване на административната тежест за бенефициентите и улеснява достъпа да европейските средства", поясни тя.

Крумова обяви намерението си и като вицепремиер по еврофондовете да продължи да работи с досегашния си екип, за да продължи и добрия диалог с Европейската комисия. "Заместник министър-председателят по европейските фондове няма заместник-министри и ще продължи да работи с колегите, с които съм работила досега. Те са се доказали като професионалисти и експерти", подчерта тя.

"България не е втора категория държава в ЕС. България получава повече финансиране от други държави-членки спрямо БВП или населението на страната", каза Крумова в отговор на журналистически въпрос, цитирана от Медиапуул.

В Гранитната зала на МС във вторник се провежда второто заседание на Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство. Основните теми, които Комитетът разглежда, са финансовото изпълнение на програмите, прилагането на държавните помощи, допълняемостта между различните интервенции на европейските структурни и инвестиционни фондове, изпълнението на финансовите инструменти и ефектите от тях и др.

Водещи

Най-четени