Тревожна статистика: Все по-малко родители четат на децата си 09.08 | 14:15

Светът отбелязва Деня на любителите на книгата

От iNews.bg

Светът отбелязва Деня на любителите на книгата. На този фон една тревожна статистика - под един процент и половина от родителите в България четат редовно на децата си. А 70 на сто от тях избират детските книги само по илюстрациите. Това показва последното проучване на Фондация "Детски книги". Това е и причината от неправителствената организация да започнат кампания за насърчаване на четенето, информира NOVA.

Инициативата помага на възрастните да намерят точните книги за своето дете. С помощта на експерти родителите ще могат да изберат най-подходящото заглавие.


"Нейната цел е да помогне именно на родителите на деца до 13-годишна възраст да избират точните книги - книги, които са проверени през нашия опит, моят и на колегите ми, които работят и всъщност дават възможност на децата да трупат знания, да извличат информация, да вземат решения и същевременно да развиват своята емоционална интелигентност", заяви Валентина Стоева - председател на фондация "Детски книги".

А липсата на езикова култура се оказва сред основните проблеми за развитие на децата, разказват специалисти.

"Тук идва и основната цел на кампанията. Четенето въздейства много положително на способността да се справяме с житейските ежедневни ситуации и генерално на развитието на всяко едно дете", обясни Ния Арсениева - изпълнителен директор на верига книжарници.

"Примерът, който даваме, всъщност е най-важното нещо, по този начин и децата ще четат все по-често. Ако ние четем качествена литература и децата ни виждат с книжка в ръка, и те ще четат", заяви Петя Попова - родител.

А част от приходите от продадените книжа ще отидат за благотворителна цел.

Водещи