Тревожна статистика: Почти половината младежи са неграмотни 06.12 | 14:05

Все пак учениците ни са по-добре от румънските си връстници

От iNews.bg

За множеството проблеми в образователната ни система се говори вече от доста години. Изглежда опитите на различните политици да подобрят ситуацията удрят на камък. А доказателството за това е фактът, че почти половината от младежите у нас са функционално неграмотни.

Това показват данните от международното изследване PISA, проведено в периода април-май миналата година. В проучването се включили 6363 момичета и момчета от 180 училища на възраст 15-16 години. 

Според статистиката точно 37.9% от тийнейджърите в нашата страна са неграмотни. Процентите по четене и математика са дори още по-високи, призна министърът на образованието в оставка Меглена Кунева. Преди нас са учениците от Чили, Гърция, Словакия и Малта. В списъка след нас пък са Обединените арабски емирства, Уругвай, Румъния и Кипър.

По природни науки българските ученици запазват резултатите си от 2012 г. и постигат среден брой точки 446. Едва 2.9% от българските ученици са решили най-трудните задачи.

Най-добри резултати обикновено се наблюдават при децата с добра семейна среда. Това все пак не е единственият определящ фактор за резултатите на учениците. Факт е обаче, че децата от социално слабите семейства са с много ниски резултати. Същото важи и за учениците, за които българският не е майчин език.

Водещи

Най-четени