Тревожна статистика за силните земетресения в България през май 24.05 | 17:20

През петия месец от календарната година ни тресе най-силно

От Ивайло Коралски

Днешният майски трус е третият с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер, който разтърсва България през последните пет години.  Подобна статистика определено не е новината, която желае да чуе българинът в светъл ден като днешния, но пък въпросната може поне частично да ни подготви за земетръсни изненади в рамките на споменатия месец в бъдеще.

Защото както е добре известно земетресенията все още са сред природните катаклизми, които учените, въпреки всички модерни технологии, които имат на свое разположение, все още не могат да предвидят с адекватна точност.

На същата дата преди пет години (2009 г.), трус е епицентър в Македония, разтърсва София и голяма част от България с мощност 5,2 по скалата на Рихтер.

Разрушителното земетресение в Перник, усетено също в почти цялата страна, удря две години по-късно – на 22 май 2013 година. По първоначална информация тогава трусът е с магнитуд между 5,8 и 6 по скалата на Рихтер, но по-късно въпросните стойности са коригирани от Геологическия топографски институт на САЩ и Европейския сеизмологичен център на 5,6.

Днешното земетресение по неофициални (все още) данни е било с магнитуд от 5,2 по скалата на Рихтер.

Както отбелязва наш читател, цикличността на земетръсите през последните пет години  5 години у нас е, ще го цитираме - "интересна".

Искрено се надяваме обаче за в бъдеще тя да си остане единствено такава - интересна. Защото скоро едва ли ще избледнеят спомените ни за драмата на хората в Перник, Стражица, Попово и т.н.    

За съжаление, предвид факта, че не съществува вариант с точност да предвидим кога отново природата ще каже своята разтърсваща дума, то не ни остава нищо друго, освен на база на споменатата в този текст статистика, да си отбележим в календара срещу май – сеизмичният...

Водещи

Най-четени