Тревожно! За 405 деца от село Вълкосел звънецът няма да удари 20.01 | 10:24

Причината: липса на пари

От Теодора Кокаланова

405 деца от югозападното село Вълкосел ще отсъстват от учебни занятия. Забраната от страна на техните родители е заради ниските цени на тютюна. Кметът Рамиз Булюков подкрепя недоволството на съгражданите си и посочи, че около 2800 души от населението днес ще протестира.

"Заставам зад жителите на Вълкосел. Това е труда им”, категоричен беше той и попита защо поне един представителите на фирмите в областта не е излязъл досега да опровергае труда на хората, съобщава btv.

В дома на Байрян и Себа Летифови от Вълкосел тютюнът стои в антрето. Според тютюнопроизводителите двойно по-ниската цена за висококачествената им продукция е чист обир. Голяма част от тяхното "богатство" изгнива. Огромното количество от продукцията им застоява заради ниските цени, които фирмите – изкупвачи предлагат.

"Тютюнът е около два тона. Стои в антрето ни заради закъснялото изкупуване. И ако дойдат с тия ниски цени, н яма да го продадем. Очакваме едни минимални цени от 7 лв. искаме и държавата да види защо е тази безизходица”, категоричен беше Байрян. Той добави, че реколтата му е първо качество и му предлагат 10 000 лв за два тона.

По думите му простите сметки показват, че 5000 отиват в разходи и другите пари за издръжката на 5-членно семейство. "2012 г. декември сме взели последните пари”. Съпругата Себа е категорична, че няма да пуснат детето на училище, тъй като не разполагат с необходимите финанси. 

Водещи

Най-четени