Трета ферма за криптовалута разкрита от началото на месеца 23.12 | 16:44

При всичките случаи разследването започнало след съмнения за кражба на ток

От iNews.bg

У нас бе разкрита трета незаконна ферма за криптовалута. В рамките на този месец бяха разбити две такива в района около София. Сега незаконна ферма за криптовалута изскочи и в Сливенско.

Разследването на незаконно присъединяване към електропреносната мрежа започнало в началото на тази седмица от служители на ОДМВР-Сливен и елекроразпределителното дружество в региона. В хода на полицейската операция, проведена на 22 и 23 декември в сливенското село Мечкарево под ръководството на прокуратурата, екипи на дружеството и служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност” към ОДМВР-Сливен извършили проверки в селскостопанска постройка в близост до селото.

В сградата открита инсталация, включваща компютърни компоненти, системи за охлаждане и захранване на устройствата и друга техника. В помещенията са установени още 500 компютърни конфигурации, подготвени за включване. При съвместните действия с представители на електроразпределителното дружество е установено, че потребената електроенергия не се отчита. На място са установени двама мъже, на 38 и 30 години, съответно  от Пловдив и от Перущица. Двамата са отведени в РУ-Сливен и задържани за 24 часа.

По първоначални данни, месечният разход на ел.енергия е около 4000 - 5000 лева.

Работата по случая продължава в рамките на образуваното под надзора на Районна прокуратура-Сливен досъдебно производство по чл.234в, ал.1 от НК. Периодът на ползване на устройствата и пълният размерът на нанесената щета са в процес на установяване.

Водещи

Най-четени