Трети ден опозицията саботира важни закони в парламента 01.10 | 10:44

ДПС благоволи да осигури кворум за заседание едва при третата регистрация

От Ростислава Иванова

За трети пореден работен ден Народното събрание не успя да събере необходимите 121 депутати, за да започне работа. Днешното пленарно заседание стана възможно чак след третия опит, след като най-накрая депутатите от ДПС благоволиха да се регистрират.

При първия опит се регистрираха само 110 народни представители – не го направиха БСП, ДПС и Атака. 10 минути по-късно председателят на парламента Цецка Цачева направи нова регистрация, която обаче даде същия резултат.

При третото и последно според парламентарния правилник преброяване на депутатите в залата, кворумът бе осигурен със 127 души – с гласовете на ДПС. БСП и "Атака" отново отказаха да се регистрират, въпреки че депутатите им присъстваха в сградата.

Така проблемите с кворума в парламента вече се превърнаха в ежедневие. Припомняме, че в извънредния си работен ден във вторник, заседанието на Народното събрание бе бламирано от групите на БСП, ДПС и Атака. Вчера пак бяха нужни три опита за регистрация, за да заработи парламентът.

Преди две седмици парламентът си гласува две седмици извънредна ваканция преди изборите за местна власт, за да могат депутатите да агитират за партийните си кандидати по места без да отсъстват от работа. Като компенсация за пропуснатото рабоно време народните представители приеха да работят два поредни вторници и съботи извънредно, а редовните им пленарни дни от сряда до петък да бъдат с удължено работно време от 2 часа – до 16.00 часа.

По програма на Народното събрание днес депутатите трябва да гледат на първо четене един от най-важните закони, гарантиращи усвояването на еврофондовете - Закона за обществените поръчки. Друга точка в дневния ред е законопроектът за Държавна агенция "Разузнаване", вносител на който е шефът на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

 

Водещи

Най-четени