Трети опит за съставяне на кабинет - с ДПС на 5 март 28.02 | 17:13

Тогава президентът ще връчи проучвателен мандат на третата политическа сила в НС

От Диана Цветкова

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ДПС на 5 март.

Държавният глава ще покани представител на парламентарната група на движението на среща във вторник, за да му връчи проучвателния мандат, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков 2".

Досега, както е по закон, Плевнелиев връчи мандата на първата и втората парламентарни сили – ГЕРБ и "Коалиция за България". И двете партии отказаха да съставят правителство, като към момента същата заявка направи и ДПС.

По всичко личи, че ще се стигне до съставяне на служебен кабинет, като днес държавният глава обяви, че предсрочните избори ще са на 12 май.

В мотивите си за тази дата Плевнелиев изтъкна, че предишните най-ранни възможни дати се падат важни християнски празници.

"Не искам избори по Цветница и Великден. Това са светли християнски празници, които не може да бъдат натоварени с политически страсти", изтъкна той пред Народното събрание.

От "Дондуков 2" все още не издават подробности около състава на бъдещия служебен кабинет. Очаква се той да бъде оповестен, ако ДПС върне мандата.

Засега е ясно, че Росен Плевнелиев е поканил представители на протестиращите, синдикатите и работодателските организации, за да обсъдят съставянето на Обществения съвет, който ще консултира служебния кабинет.

Водещи

Най-четени