Три години затвор за подпалвача на Джумая джамия 29.12 | 18:01

Подпалената сграда е собственост на Мюсюлманското настоятелство в Пловдив

От iNews.bg

Осъдиха Виктор Александров на 3 години затвор при първоначален строг режим за запалване на Джумая джамия. Решението е на Върховния касационен съд, информира БГНЕС.

Припомняме, че на 5 януари тази година около 20 ч вечерта подсъдимият седнал в градинката до Джумаята с бутилка мастика. Докато довършвал мастиката, му хрумнало, че такава сграда не бива да има в центъра на Пловдив и решил да я подпали. Откраднал 2,5 литра бензин от бензиностанция и залял с тях част от дървената облицовка на стените на джамията, което включвало кафенето на приземния етаж. Залял и подпалил и пластмасова саксия за цветя.

Тъй като бензинът бил малко, се запътил да краде нов, но в този момент охранителите от отсрещната сграда вече го неутрализирали, изгасили огъня, повикали полиция и подпалвачът попадна в ареста. Съдът на три инстанции прие престъплението за тежко и потвърди още първата издадена присъда.

Джумая джамия е собственост на Мюсюлманското настоятелство в Пловдив, стойността и се определя на 1 248 800 лева и е обявена за сграда с историческа и художествена стойност.

Водещи

Най-четени