Три кораба заседнаха в българската част на Дунав 27.08 | 14:21

Пониженото ниво на водата не им позволява да продължат плаването си

От Елена Кирилова

Ниските води на Дунав станаха причина три кораба да заседнат в българския участък на реката, съобщава БТА.

Началникът на отдел  "Контрол на корабоплаването" към "Морска администрация" - Русе Иван Жеков обясни, че днес (27 август) нивото на Дунав край Русе е достигнало условната кота "Нула”. Това не спира корабоплаването, но е свързано с големи рискове за засядането плавателните съдове.

Ситуацията е най-тежка в района на Белене, тъй като там кораби с газене над 1,60 метра изобщо не могат да преминават. Под и над прага там има около 10-12 конвоя и още толкова самоходки, разкри Жеков.

Част от тях разкачват и провлачват секциите си една по една, докато друга част изчакват нивото на реката отново да стане подходящо за плаване.

Българският кораб "Рубишипс - 6” е заседнал от две денонощия и частично е затворил плавателния път на реката. Това причинява затрудняване на корабоплаването, но го спира.

Другите два заседнали кораба са чуждестранни. Те се намират съответно в района на Сомовит и под Никопол, като са извън плавателния път и не затрудняват корабоплаването.

Критична е ситуацията и при остров Вардим. Там корабите преминават с по-малко натоварване, което според Жеков не е изгодно за собствениците на кораби.

Прогнозата за следващите два дни сочи, че нивото на реката ще продължи да спада и се очаква при Русе да достигне минус 4 см. спрямо условната кота "Нула”.

Водещи

Най-четени