Трима директори от СДОТО с обвинения заради българския "Уотъргейт" 15.04 | 12:34

Единият от тях заличили информация, свързана със слушмобила

От Христина Рафаилова

Срещу трима директори в  Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" са повдигнати обвинения след проверката на прокуратурата за нерегламентирано подслушване. 

Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че единият от  тях е  Цветан Иванов, цитиран от агенция "Фокус". Срещу него е образувано наказателно производство затова, че не  е създал необходимите условия за използване на специализираната техника. По то този начин  се създали тежки последици, уронващи престижа на МВР. 

За неизпълнение на служебните си задължения е обвинен  Сергей Кацаров. 

Срещу Радко Димитров е образувано наказателно производство, тъй като е изтрил данни от картите на така наречения "слушмобил".  Заличаването е било направено, без да има техническа необходимост за това. 

Заради заличената информация държавното обвинение не може да установи дали тримата обвинени са работели по нечие нареждане, стана ясно от думите на Кокинов. Той добави, че основната цел била да се възстановят унищожените данни. 

Посоченият кръг от лица не изчерпва всички отговорни, като в хода на разследване може да се установят и други такива", посочи прокурорът.

Главният прокурор Сотир Цацаров добави, че след като се сформира новия парламент, прокуратурата ще представи пакет от нормативни документи по отношение на използването на специални разузнавателни средства.

"След всичко това, се налага цялостен въпрос - как се извършва тази дейност и на другите места? Нито ДАНС, нито МВР, трябва да имат такава дирекция. Трябва да има отделна агенция, вън от службите за сигурност, която се занимава с това. Констатациите на проверката касаят мобилната техника за подслушване, а не стационарната. Тоягата и микрофона не трябва да бъдат в една и съща ръка”, обясни той.

Водещи

Най-четени