Трима от ДФ „Земеделие“ задържани заради делото срещу Миню Стайков 16.07 | 12:45

Изземват се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор

От iNews.bg

Специализираната прокуратура извършва действия по разследването в Държавен фонд "Земеделие", свързани с делото срещу Миню Стайков. В акцията участват ГДБОП и КПКОНПИ. Претърсват се кабинети на служители във фонда, както и техни адреси.

Изземват се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Малко преди 12 ч. с белезници бяха изведени двама мъже и една жена. Дали те ще станат обвиняеми и какви са намеренията на Прокуратурата, ще стане ясно по-късно през деня, когато пред журналисти ще говори заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Това е втората акция в рамките на разследването срещу Миню Стайков. Първата беше в началото на май, когато от офиси на земеделци, получаващи средства по тези програми, имаше задържани. Тогава заместник-главният прокурор Иван Гешев говореше, че става дума за действия от страна на "бизнес-империята Карнобат". Имаше иззети документи, свързани с въпросните програми. Анонс, че се търсят и покровители в Държавен фонд "Земеделие" беше направен още в началото на май. 

Резултатът от първата акция тогава беше, че Прокуратурата получи законово основание да удължи постоянния арест на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, който е под стража от началото на миналия септември по друго обвинение. В рамките и на това разследване за пари от европрограми показания даваше и Румен Порожанов буквално дни преди да подаде оставка заради скандала с еврокъщите.

Водещи

Най-четени