Тристайните жилища са най-търсени в София и Пловдив 26.07 | 11:46

Продължава тенденцията клиентите от средния ценови сегмент по-рядко да залагат на жилища „на зелено”, търсейки завършени имоти

От iNews.bg

Стабилност на цените и лихвите по ипотечните крадити и по-голямо предлагане характеризират пазара на жилищни имоти в София от началото на годината. И през второто тримесечие се запазва тенденцията на засилено търсене на тристайни апартаменти, но двустайните също остават желани, сочи доклад на имотната агенция Arco Real Estate, цитиран от investor.bg .

През второто тримесечие на 2019 г. не се наблюдава голяма разлика при търсенето и предлагането на недвижими имоти. Сделките продължават да се реализират по-трудно, тъй като купувачите не бързат обезателно да купуват и искат да договорят по-добри според тях цена и условия.

Продължава тенденцията клиентите от средния ценови сегмент по-рядко да залагат на жилища "на зелено”, търсейки завършени имоти. Апартаментите в строеж остават предпочитани при закупуване с цел инвестиция. По-голямата част от хората, които се ориентират към ниския и средния ценови диапазон при покупка на жилище, продължават да разчитат на банково финансиране. Банковите институции предлагат финансиране между 80 - 90% в най-добрия случай, отбелязва компанията.

Жилищата в София

През втората половина на годината продължава засиленото търсене на тристайни апартаменти, но двустайните жилища също остават желани от клиентите. Средните цени на тристайните имоти достигат до около 130 хил. евро за монолитно строителство и около 75 хил. евро за панелни жилища. Корекциите в офертните цени в хода на преговорите се запазват в рамките на 2-3%, като в отделни случаи отстъпката от цената достига до 5-6%.

При двустайните апартаменти се наблюдава интерес за покупка в начален етап на строителство, когато цените са подчертано по-ниски – около 48 хил. - 50 хил. евро. При имотите, които се купуват с цел инвестиция, клиентите се насочват към ниския ценови диапазон с атрактивна локация за отдаване под наем.

Търсени и предпочитани през второто тримесечие на 2019г. са районите Лозенец, Оборище, Витоша, Изток, Изгрев. В тези райони клиентите, купуващи апартаменти, разполагат предимно със собствени средства и търсят имоти с инвестиционна цел. От началото на годината продължава високият интерес за покупка на жилища в квартал Овча Купел. През втората половина на 2019 г. продължава засиленото търсене на къщи в ниския ценови диапазон в близост до София.

През второто тримесечие на 2019 г. Arco Real Estate отчита лек спад при търсенето и плавен ръст при предлагането на нови оферти на пазара. При предлагането на къщи компанията не регистрира разлика спрямо предходното тримесечие, както и спрямо същото тримесечие на 2018 г.

Предлагането на апартаменти остава основно, като по-голям дял се отчита при тристайните апартаменти, както и при търсенето. Средните офертни цени на двустайните жилища (общо за София) са се повишили леко в сравнение с 2018 г. и са около 1200 евро/кв.м, а за тристайните - около 1100 евро/кв.м. Последни в класацията остават едностайните и многостайните апартаменти.

Най-активно е предлагането в квартал Драгалевци със средна офертна цена от 1324 евро на кв.м, следван от Манастирски ливади-запад с1120 евро на кв.м, Малинова долина – 1074 евро на кв.м, Център – 1597 евро на кв.м и Овча купел - 945 евро на кв.м.

Жилищата в Пловдив

От началото на годината до този момент пазарът на недвижими имоти в Пловдив се очертава като един от най-интересните. В града започват да се реализират големи комплекси, строителството на които се отличава с добро качество, а средните цени на апартаментите в подобни сгради са около 600 - 800 евро, съобщава Arco Real Estate.

И в Пловдив се забелязва увеличаване на срока за покупка на жилище - клиентите предпочитат да изчакат и да осъществят най-изгодната за тях сделка. Отлив на купувачи се отчита и от строителите и инвеститорите. Преобладаващото търсене на клиентите е на имоти за собствени нужди, като се забелязва повишено внимание към тристайните жилища. Очакванията за цените им са между 60 хил. - 65 хил. евро. За двустайните апартаменти средните цени варират между 40 хил. и 45 хил. евро.

Традиционно най-предпочитаните райони са Център, където цените на кв.м варират между 850 - 1200 евро и Западен и Смирненски - от 650 - 900 евро. Търсене има и в районите Въстанически, Тракия и Кършияка, като цените са между 600 - 800 евро на кв.м. Клиентите проявяват интерес и към имоти, намиращи се в покрайнините на града, където цените се движат между 500 - 550 евро на кв.м. Най-желани локации за имоти, предназначени за отдаване под наем, са районите в близост до висши учебни заведения.

Ваканционни имоти

Най-търсени от клиентите са двустайните апартаменти със среден бюджет от 28 хил. евро (40% от запитванията), след които се нареждат студията със среден бюджет от 15 хил. евро (30% от запитванията), сочат данните на Arco Real Estate. Интерес се проявява и към тристайните и многостайните апартаменти, съответно със среден бюджет от 60 хил. евро (за тристайни) и 80 хил. евро (за многостайни). Търсени от клиентите са и къщи в близост до морските курорти със среден бюджет от около 80 хил. евро.

Компанията отчита лек спад в броя на постъпилите запитвания за второто тримесечие спрямо първото. Спад при запитванията за второто тримесечие на 2019 г. се отчита и спрямо същия период на 2018 г.

Както през първото тримесечие, така и през второто продължава положителната тенденция на засилен интерес от страна на българите към предлагащите се на Черноморието имоти. Най-голям процент от запитванията и от сключените сделки са именно с български граждани – 60%, а чуждестранните клиенти, които проявяват интерес към имоти по Черноморието, са англо- и рускоговорещи. Сделките, сключени с чужденци, достигат 40%, показват данните на Arco Real Estate.

Водещи