Тристранката заседава за пенсиите 24.02 | 08:33

Предвижда се от догодина да се върне старото правило и пенсионната възраст

От Теодора Кокаланова

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди връщането на старото правило за повишаване на пенсионната възраст, както и повишаването на еднократната помощ за бедните в размер на 30 лева.

На срещата при вицепремиера Зинаида Златанова социалните партньори ще обсъдят промени в наредбата за професионални болести, както и в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Предвижда се от догодина да се върне старото правило и пенсионната възраст да се увеличава по четири месеца през следващите седем години.

Според прогнозите над 270 хил. българи ще получат еднократна финансова помощ през април. Това ще струва на държават 8,3 млн. лева, които са заделени от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

За парите може да кандидатстват хората получили енергийни помощи за тази зима, както и тези, на които енергийна помощ е отказана заради надвишаване на доходния праг с до 10 лева.

Тези, които не са имали шестмесечна регистрация в Бюрото по труда също могат да кандидатстват. 30 лева ще имат право да получат еднократно и хората, които не са кандидатствали за енергийни помощи, заради надвишаване на доходите, съобщи в. "Стандарт".

Водещи

Най-четени