Тристранката отхвърли готвените промени в наредбата за ТЕЛК-овете 28.05 | 17:46

Новата трябваше да дава по-лесно допълнителни проценти за съпътстващи заболявания

От iNews.bg

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по предложените от Министерството на здравеопазването промени в Наредбата за медицинската експертиза, предаде БНТ. Промените предвиждат съпътстващите заболявания да се вземат предвид по-лесно от действащата наредба. В момента при определянето на експертното решение се взема предвид само основното заболяване. Само ако то носи поне 80%, а сборът на съпътстващите - поне 50%, на хората се дават и допълнителни 20%. Министерството предлага хората да получават 20% за съпътстващите, ако поне две от заболяванията са над 50 процента.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че според анализа на ведомството в действащата наредба има разпоредби, които работят срещу хората с увреждания, включително - и срещу децата с увреждания. Крайната оценка на увреждането не отговаря на реалното здравословно състояние и не дава и необходимите права на хората, съответстващи на здравословното им състояние.

От "Подкрепа" настояват предложението за 20% да важи само за една диагноза с 50 и над 50 на сто неработоспособност. Според работодателите е нужна радикална промяна за оценка на функционалността на хората с увреждания.

Промените бяха подкрепени от КРИБ, а от КНСБ заявиха, че дават право на правителството да поеме своята отговорност за промените, доколкото то ги прави в отговор на исканията на хората с увреждания.

Водещи

Най-четени