Тристранката приключи със скандал 18.12 | 15:45

Заплащането на нощния труд бе в основата на спора между работодатели и синдикати

От iNews.bg

Със скандал завърши последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов напусна бесен Министерски съвет, тъй като се говорели един и същи неща 25 години, а в крайна сметка кабинетът решава друго. В случая негодуванието му е свързано с предложението на синдиката за увеличение на цената, която се плаща за нощен труд на час, предаде БГНЕС.

Представителят на синдиката Ваня Григорова обясни след заседанието, че за вдигането на ставката за нощен труд се обсъжда още от април. При дебатите в социално министерство всички организации са били единодушни, че не е възможно да остане толкова мизерно заплащане.

Същевременно работодатели и министерство отказали да приемат предложението на КТ "Подкрепа". "Това, което ни предлага в момента министър Бисер Петков е нищо да не се случи, защото този разговор вече го водихме няколко пъти. Така че, когато МТСП ни казва още от другата година ще направим работна група, за нас означава "трай коньо за зелена трева”.

"Това, което е важно да се подчертае, когато цяла година социалната политика беше подчинена на ПР-а на един човек, на едно министерство, на едно правителство, в края на тази година видяхме отказ от реални действия, които биха дали заслуженото и отработеното на българските лекари, медицински сестри, охранители, шивачки. Това са най-уязвимите професии. Ако се очаква да правим палатки, да сложим черни тениски, да застанем на глава, да жонглираме с топки, можем и това да направим. Това, което ни предлагат работодателите е българските специалисти да бъдат заменени с такива извън ЕС", заяви Григорова.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че увеличението на нощния труд трябва да стане паралелно с редица остарели промени в Кодекса на труда, сред които премахване на минимални осигурителни доходи.

Димитър Бранков от БСК обърна внимание, че редица проблеми в здравеопазването практически пречат за изплащането на по-високи възнаграждения за дежурствата на лекарите. Според него трябва да се ревизира Кодекса на труда, тъй като настоящият в основата си е от 1971 година, който пък е заимстван от друг още през далечната 1921, изготвен в "друга държава".

Водещи

Най-четени