Тристранката се разваля, работодатели напуснаха Националния съвет 01.04 | 20:46

Причината е несъгласие с промените в Закона за публично имущество

От Гергана Златкова

Всички национално представителни работодателски организации напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщиха от пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата.

На провелата се днес среща в БТПП четирите национално представителни работодателски организации взеха решение да се подготви декларация до председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), с която да се обяви, че напускат съвета поради несъгласие с противоконституционните промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор.

Решението за прекратяване има незабавен ефект.

Предварително от МС беше обявено, че заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество  ще се проведе на 2 април 2013 г. (вторник) в сградата на Министерския съвет.

Социалните партньори трябва да обсъдят резултатите от дейността на Работната група за обобщаване и съгласуване на позициите относно спешните мерки, които трябва да се предприемат от служебното правителство в социалната и икономическата сфера. 

Според президента на КНСБ Пламен Димитров, обсъждането на мерките за бедните са много по-важни, ототколкото да се реагира на този иначе идиотски Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор.

Той добави, че е бил уведомен, че работодателските организации имат намерение да напускат.

"Очаквам заседанието да бъде напрегнато, тъй като имаме редица несъгласия в работната група, които ни вълнуват по повод мерките. Ако работодателите имат намерение да напускат, както заявяват, и го направят, те имат своите основания”, добави Димитров.

По думите му законът, който е бил прокаран в последния ден на парламента, е изключително циничен и противоконституционен.

Водещи

Най-четени