Трите пункта на БЧК в Добрич преустановяват предоставянето на помощи 04.07 | 13:43

Мобилни екипи ще помагат на жителите на града от следващата седмица

От iNews.bg

Трите пункта на БЧК в Добрич преустановяват предоставянето на помощи, те ще се раздават чрез мобилни екипи следващата седмица. Това съобщи директорът на Областния съвет на Българския червен кръст в Добрич д-р Артюн Еринозов.

След отмяната на бедственото положение в града, БЧК закри Кризисния център. Той беше и пункт за раздаване на вода, храни, дрехи и други вещи. Заедно с него бяха разкрити и още три пункта, които спират работа в 16.00 часа. Това са пунктът на "Отец Паисий" 19, където е ОС на БЧК, и пунктовете в клуба на пенсионера пак по ул. "Отец Паисий" и в Хуманитарната гимназия. Тези пунктове работят до днес.

"От тук нататък ние в момента разполагаме с достатъчно количество питейна вода, разполагаме с една част перилни и почистващи препарати, една част дезинфектанти, останаха ни малко храни под формата на кроасани и бисквити, защото, както казах, ние от първия ден започнахме да предоставяме всички тези дарения и вече са на изчерпване. Но тъй като този период на бедствието влиза в друг етап, когато започнаха възстановителните работи, когато хората започнаха да се мобилизират, необходимостта от вода и храни намаля. Започнаха нуждите да бъдат малко по-други", каза Еринозов.

По думите му в момента хората се нуждаят от обзавеждане - оборудване, техника, онова, с което да продължат възстановителните работи на домовете си. Това е причината днес БЧК да преустанови работа по пунктове, а през следващата седмица това, което е останало като перилни препарати, почистващи препарати, дрехи, вода и пакетирани храни, с мобилни групи, ще бъде раздадено на най-нуждаещите се.

Ще продължи оценката на нуждите.

"И след като се направи крайна оценка на всички нуждаещи се, ще я предложим на една работна група към кметския екип на общината. В тази група ще бъдат представители на общината, БЧК, на засегнатите райони, както и представители на медиите, за да може този, ще го нарека общински-обществен съвет, много правилно да прецени, да обсъди и да реши от всички нуждаещи се, кои са най-много нуждаещи се и към тях от тук нататък да насочим нашия ресурс, който имаме”, каза още Артюн Еринозов, цитиран от агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени