Трудно било да се определи политическото бъдеще на Борисов 20.02 | 14:15

Оставката има изцяло негативни последици, според Антоний Гълъбов

От Ралица Стоянова

"Много е трудно да се каже какво е политическото бъдеще на Бойко Борисов след подаването на оставката му". Това заяви социологът Антоний Гълъбов пред Econ.bg

От гледна точка на ефективността на управлението, подаването на оставката на правителството днес има изцяло негативни последици, добави той.

Ако ГЕРБ бяха завършили мандата си и бяха опитали в последните месеци да направят цялостна ревизия на състоянието на управлението, щяха да имат значително по-добра позиция на предстоящите избори, според него.

"Досега ГЕРБ не е била в опозиция. Трудно е да се прецени как една такава политическа формация би могла да се държи в опозиция”, посочи още той.

Следващият парламент най-вероятно ще включва ГЕРБ, но не и с резултат, който би позволил партията да доминира в следващите години на управление, ако ситуацията не се развие в друга посока.

В момента големият въпрос е как ще функционира държавата в този период на служебен кабинет и на изчакване на съставянето му, както и при подготовката за изборите, посочи социологът.

Предстои период от поне три месеца, в който, вместо да бъдат решавани много важни въпроси в управлението по същество, администрацията би могла да спре, коментира Гълъбов.

"Оставката е бягство от отговорност. Аз нямам друго обяснение за тази оставка”, посочи той.

Според социолога БСП няма никаква роля за оставката. ”Големият въпрос е в отговорността на ГЕРБ”, каза Гълъбов.

Относно следващия парламент, социологът посочи, че неговият състав и конфигурация е много трудно да се предвидят. "Най-вероятно ще имаме фрагментиран парламент. С повече на брой политически партии, които ще бъдат представени в него, а това означава по-бавно съставяне на правителство. Това ще стане много трудно, ще има неустойчиви мнозинства. С други думи, влизаме в период на относителна политическа нестабилност”, коментира той.

Не е изключена и сериозна политическа криза, тъй като няма ясно изразена алтернатива на управлението. "Управлението след 1997 година показва, че тогава ОДС беше ясен политически проект. Имаше публично съгласие за посоката, в която трябва да се развива страната за следващите години. В този смисъл служебното правителство на Стефан Софиянски имаше много ясен мандат за действие. В сегашната ситуация това не е така. Няма политическо съгласие около алтернативно управление на ГЕРБ. Няма ясен мандат, в рамките на който да започне да функционира служебният кабинет. В това отношение ситуацията е по-скоро по-трудна”, припомни Гълъбов.

На въпрос възможна ли е появата на нови политически фигури, социологът заяви, че вече има такива. "Това, от което се опасявам, е че в тази ситуация най-бурно разпространение обикновено имат социалният популизъм и националпопулизмът. Част от протестиращите показаха, че има акустика за подобен тип призиви”, допълни той.

Следващият парламент най-вероятно ще включва ГЕРБ, но не и с резултат, който би позволил партията да доминира в следващите години на управление, ако ситуацията не се развие в друга посока.

Водещи

Най-четени