Тръгва дело за конфискация на имоти на съпругите на Братя Галеви 02.06 | 13:45

Емилия Галева и Радмила Христова също са в неизвестност

От iNews.bg

Дело за конфискация на имоти, собственост на съпругите на Братя Галеви, стартира на 23 юли в Окръжния съд в Кюстендил, съобщава в. "Вяра".

Законните съпруги на Пламен Галеви и Ангел Христов – Емилия Галева и Радмила Христова – делят земи, коли и резиденции под формата на съпружеска общност. Делото срещу тях тръгва повече от 2 години след изчезването на Братя Галеви, когато бяха осъдени по обвинение, че са организирали и ръководили престъпна група.

Двете дами са в неизвестност като именитите си половинки. Те не се явяваха като свидетели на делата в Кюстендилския съд, призовкари им лепиха призовките по вратите, но безуспешно.

Известно е, че съпругата на Пламен Галев – Емилия, отдавна се е установила с децата си и живее в Лондон. Пламен Галев има две деца от брака си с нея – Светлана и Георги. Дупничани помнят Емилия Галева като скромна и интелигентна жена, завършила МЕИ. Тя обаче никъде не е работила, нито пък дупничани са я виждали до Пламен Галев на публични изяви, когато той беше на власт. Двамата са разделени заради любовната връзка на Галев с дупничанката Юлияна, която му роди дъщеря Мария.

Съпругата на Ангел Христов – Радмила, остана да живее в резиденцията им край Ресилово. От брака си двамата имат две деца – сина им Виктор и дъщеря им Елен. Момиченцето учи в СОУ "Св. Паисий Хилендарски", а синът им завършил миналата година гимназията в Дупница. Радмила често гостувала на родителите на Христов в Сандански – Искра и Христо. Свекърва ѝ починала преди няколко месеца. Те са изключително почтени хора.

Майката не успяла да преживее, че има син, който е обвинен за участие в престъпна група. Сега свекърът Христо посреща внуците в просторна къща в центъра на Сандански до полицията. Скоро никой не е виждал Радмила нито в Сандански, нито в Дупница. Предполага се, че тя е отлетяла при съпруга си на остров Мавриций.

Приятелката на Пламен Галев – Юлияна, живее в Дупница, но гангстерските половинки са напуснали България. Те са неоткриваеми за органите на реда.

10 тома е доказателственият материал срещу Братя Галеви. Исковата молба на комисарите е от 770 листа.

Вече повече от 3 години инспектори от КНОПИ правят серия неуспешни опити да отнемат богатството на Братя Галеви. За първи път правят опит през 2012 г., после през 2013 г. Сега се прави трети или четвърти опит и само за това, защото Пламен Галев и Ангел Христов нямат адреси, на които да бъдат открити и уведомени. Сега същото се повтаря и със съпругите им.

С помощта на ФБР беше установено, че милиони долари дупнишките "бандити" са изпрали през остров Грънси в Ламанша. Те изчезнаха, щом Върховният касационен съд обяви, че двамата остават окончателно зад решетките. Това стана през май 2012 г.

Първото дело за конфискация на имотите на Братя Галеви тръгна през септември 2012 г. И двете дела се водят от държавата в лицето на Комисията за конфискация на имущество, придобито чрез престъпна дейност.

Съдът в Кюстендил размота делото с мотива, че трябва да се разпитват свидетели от Кипър и Сейшелските острови, където са изнесени милионите на Братя Галеви. Освен това наложително било в съдебната зала да влязат и отговарят и Пламен Галев и Ангел Христов, иначе не може да има решение по процеса. Затова делото ще се точи до безкрай, защото съдът е формален и иска да бъдат разпитвани свидетели, за които не е ясно в коя точка на света се намират, как ще бъдат открити и призовани.

Сега съпругите им ще отговарят пред съда за незаконно придобито имущество. Става дума за 9 луксозни автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка. Известно е, че Галев притежава един от трите в света, изработени по поръчка. Такива имат само руският президент Владимир Путин и арабски шейх от Дубай.

Братя Галеви имат над 26 фирми, почти всички строителни, дяловете в част от тях възлизат на над 4 млн. лв., имат и недвижими имоти, включително и резиденцията им в Ресилово, където живее съпругата на Ангел Христов. По банкови сметки първоначално на Братя Галеви бяха намерени 800 000 лв., а по-късно прокуратурата засече на 33 млн. лв.

Междувременно Комисията за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин, откри нов техен имот край кочериновското село Боровец, който се разпростира на 11 декара земя. В миналото имотът е бил на ТКЗС-то, оценен е на 300 000 лв. Води се като собственост на офшорната фирма "Макса Лимитид", регистрирана на Британските Вирджински острови, пълномощен управител е счетоводителката на Братя Галеви – Христина Ангелова.

Ангелова е обвинена за участие в организирана престъпна група, ръководена от Братя Галеви, и пране на пари за 35,5 млн. лв. Нейната триетажна къща и магазин на ул. "Ерусалим" в Дупница са запорирани.

Специализираната прокуратура обвини Пламен Галев и Ангел Христов, че са създали престъпен картел с цел превеждане на суми в чужбина чрез използване на фалшиви документи и пране на пари в особено големи размери. Преводи са правени от български банки към банкови институции в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединените арабски емирства, Великобритания, Британските Вирджински острови, Сейшелите и Китай на обща стойност 35 515 628, 40 лв. Обвиненията срещу Братя Галеви бяха повдигнати задочно, тъй като те са в неизвестност.

Христина Ангелова е с мярка за неотклонение парична гаранция, а другият участник в групата – Методи Ковачев – е с мярка за неотклонение "подписка".

Комисарите от КНОПИ продължават издирването на други имоти в региона, минимум 20 са ключовите сгради само в Дупница, но те се водят на други лица. Галеви имат имоти и по селата около Дупница.

Водещи

Най-четени