Тръгва делото за убийството на Яна Кръстева 31.01 | 09:41

Единственият обвиняем за смъртта на 28-годишната жена е Николай Русинов - Чеци

От Диана Цветкова

Очаква се Софийският градски съд да даде ход на делото за убийството на Яна Кръстева.

28-годишната Яна бе намерена мъртва – полугола, изнасилена и със следи от побой и задушаване, на 10 юли 2011 г. в Борисовата градина. МВР кри за убийството в продължение на четири дни, а след това първоначално се твърдеше, че е открито тяло на клошарка.

Сега единственият обвиняем за убийството на Яна е 35-годишният Николай Русинов – Чеци.

Чеци бе задържан през пролетта на миналата година и оттогава е в ареста. Преди да бъде заловен обаче, докато бе обявен за издирване, той успя необезпокоявано да напусне страната в съседна Турция.

Впоследствие сам се предаде на властите. Той твърди, че не е убивал Яна, а единствено е правил секс с нея в нощта на убийството ѝ, след което я е оставил сама и жива в Борисовата градина.

ДНК анализ на намерени по тялото на Яна Косми, извършен в Австрия и Англия, показва, че те са от Чеци.

Първоначално след убийството МВР в лицето на Цветан Цветанов твърдеше, че извършителите са двама. За смъртта на Яна Кръстева дори бе задържан Пламен Трифонов – млад мъж, който се препитава като прибира празни стъклени бутилки от Борисовата и ги връща за суровини.

Първоначално се смяташе, че той и Чеци са замесени в убийството, но след 4 месеца в ареста срещу Трифонов така и не бяха намерени доказателства и на него не му бяха повдигнати обвинения.

Водещи

Най-четени