Тръгва делото по жалбата за касиране на изборите в Кърджали 01.11 | 10:15

Кадиев ще подаде жалба срещу избора на кмет на София

От iNews.bg

ГЕРБ подаде жалба за касиране на изборите в Кърджали. Административният съд в града вече започна делото, съобщи БНР.

Управляващите поискаха резултатите от вота да бъдат отменен заради много сигнали за нарушения, получени в предизборния щаб по време на първия тур. iNews припомня, че Хасан Азис беше преизбран за кмет на община Кърджали на първи тур.

По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) кандидатът на ДПС получи 53,96% от гласовете, подадени в общината. За кандидата, издигнат от ГЕРБ, Илия Илиев, са гласували 20,65% от имащите право на глас, докато за Милко Багдасаров, издигнат от БСП, са гласували 20,12%.

Касиране на изборите ГЕРБ поиска още и в Шумен, съобщи Общинската избирателна комисия в града (ОИК), цитирана от Агенция "Фокус". Там техният кандидат Димитър Александров получи 35,3% от гласовете, за неговия претендент – Красимир Костов, издигнат от БСП, са гласували 52,38% от имащите право на глас.

От предизборния щаб на Георги Кадиев, кандидат за кмет на София, издигнат от БСП, пък съобщиха, че по-късно днес (1 ноември) той ще подаде официална жалба срещу резултатите от първия тур. Столицата избра своя кмет още на 23 октомври след като, по данни на ЦИК, за избора на Йорданка Фандъкова, издигната от ГЕРБ, гласуваха 53,3% от имащите право на глас. За кандидата на БСП пък гласуваха 22,3% от софиянци.

Оспорват се и изборните резултати във Варна, където Кирил Йорданов, подкрепен от ГЕРБ, получи 59,5% от гласовете. За независимият кандидат Веселин Марешки пък бяха подадени 40,5% от бюлетините.

Водещи

Най-четени