Тръгват две нови мерки по ОП "Рибарство" 26.05 | 11:38

Ще се финансират дейности за развитие на водната фауна и пренасочване на кораби извън риболова

От Деляна Петкова

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) обяви прием на проекти по още две мерки от Оперативна програма "Рибарство".

Става въпрос за Мярка 3.2 "Meрки, предназначени за опазване и развитие на водната фауна и флора” и Мярка 3.6 "Пренасочване на риболовни кораби към дейности извън риболова", съобщиха от агенцията. 

По Мярка 3.2 ще се предоставя безвъзмездна финансова помощ за дейности свързани с изграждане и/или монтаж на стационарни или преносими съоръжения, предназначени за опазване и развитие на водната фауна и флора.

Кандидати могат да бъдат публичноправни или полупубличноправни организации, както и търговски организации с предмет на дейност в сектор "Рибарство”. Общият бюджет е 3,13 млн. лева. Безвъзмездната финансова помощ е в размер до 100% от размера на одобрените и реално извършени инвестиционни разходи, от които 75 на сто се осигуряват от Европейския фонд за рибарство /ЕФР/ и 25 на сто от държавния бюджет на Република България.

От ИАРА уточняват, че одобрените проект ще се изпълняват в срок до 18 месеца от деня на подписването на договора.

По Мярка 3.6 безвъзмездната финансовата помощ ще се предоставя за приспособяване (модификация) на риболовните кораби с цел пренасочването им за обучение или извършване на научни изследвания, свързани с рибарството.

За безвъзмездна финансова помощ могат да кандидатстват публичноправни или полупублични учебни или научни организации, чиято дейност е пряко свързана със сектор "Рибарство”. Общият бюджет по мярката е 1.04 млн. лева, като безвъзмездната финансова е в размер 100% от размера на одобрените и реално извършени инвестиционни разходи, от които 75 на сто се осигуряват от ЕФР и 25 на сто от държавния бюджет на Република България.

Одобреният проект се изпълнява в срок до 18 месеца от деня на подписването на договора.

Водещи

Най-четени