Тръгват хайки за избягали ученици 01.09 | 18:25

Държавата праща мобилни екипи да върнат над 200 000 деца в класните стаи

От iNews.bg

Хайки за напуснали образователната система пуска държавата. От днес мобилни екипи започват да обикалят адресите на деца, които са отпаднали или не са посещавали никога училище или предучилищна група. По данни на образователното министерство става въпрос за над 200 000 ученици, предаде БНТ. Хайките ще включват социални работници, полицаи, учители, директори, медиатори и психолози. Общо над 11 000 специалисти ще убеждават родители и деца, че мястото им е в класната стая.

Където не става с добро, ще се подходи по-друг начин, стана ясно по време на широка дискусия по темата, проведена в Министерски съвет. "Там, където няма съпричастност, там където няма подкрепа от семейството, там, където семейството просто казва, не иска да праща децата в училище, ще има глоби и лишаване от социални права", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Ако причината детето да не посещава училище е финансова - то ще бъде подпомогнато - как и под каква форма, ще казва учителят и неговата препоръка ще бъде задължителна за социалните служби. Социалните плащания все повече ще са обвързани с образователните потребности на детето. Предвиждат се и промени в Наказателния кодекс - какво точно трябва да се случи на родители, които не пускат децата си на училище, все още се обсъжда.

Оказва се, че има и деца, които не ходят на училище заради родителите си, които са необразовани или са посещавали училище съвсем малко. Поради което не виждат защо да изпращат и наследниците си там. "Нашите анализи показват, че голяма част от децата в семейства с нисък образователен ценз не са обхванати от системата на предучилищно образование", заяви образователният министър Красимир Вълчев. А това според специалистите е предпоставка за по-трудната им интеграция впоследствие. Затова мобилните групи ще работят и с тази група деца.

По време на обсъждането стана ясно още и че държавата ще стимулира учителите, които работят за връщането на децата по чиновете. По всяка вероятност те ще могат да разчитат и на повече пари. "При всички случаи ще се обръща специално внимание на тези учители, които работят с деца с по-труден профил, от такива райони или училища. От гледна точка на възнаграждение говоря", отбеляза Томислав Дончев.

Специална информационна система ще събира данни за всяко дете и ученик. Базата ще бъде достъпна за екипите, които работят с децата. Създава се и национален телефон, на който всеки ще може да подава сигнал за отпаднал ученик - 0800 10 112. След като детето бъде върнато в клас, следва по-сложната задача - да бъде убедено, че си струва да остане.

Водещи

Най-четени