Тръгна делото за корупция срещу Светла Бъчварова от БСП 26.10 | 12:26

Като шеф на ССА сключила неизгодна сделка за над 1,3 млн. лв.

От Ростислава Иванова

Тръгна делото срещу народния представител от парламентарната група на "БСП лява България" Светла Бъчварова-Пиралкова. Тя е обвинена за това, че като председател на Селскостопанска академия (ССА) е сключила неизгодна сделка за над 1,3 млн. лв., предаде БГНЕС.

По делото пред съда няма да бъдат разпитвани 19 от 25 свидетели, а ще се четат показанията, които те са дали в досъдебното производство. Това е вариантът за съкратено производство, при което подсъдимият не признава вина.

"Не съм извършила нищо незаконно. Напротив, всичко, което съм направила е било от полза на Селскостопанската академия и най-вече на Добруджанския земеделски институт. И в хода на изслушванията на свидетелите, освен това и с други свидетели, смятам, че ще има достатъчно доказателства, за да се подкрепи тази теза”, заяви Бъчварова пред журналисти.

Припомняме, че през март главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от БСП Светла Бъчварова. От обвинението съобщиха тогава, че по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на Управителния съвет на ССА Бъчварова "съзнателно е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията в размер на 1 326 671,36 лв.

Още същия ден тя заяви, че няма проблем да си даде имунитета, защото така или иначе, когато е поставян въпросът, пак е била без имунитет.

"Нека случаят да бъде разследван и окончателно да се излезе с решение по него. Даже напротив, след моето оттегляне от поста същият договор е бил преподписан цели два пъти, а при втория случай това се е случило с изричното съгласие на Министерството на земеделието и храните. Отделно от това държавата има право да вземе обратно съответната земя със заповед, ако счита, че може да я ползва с друга цел”, коментира Бъчварова.

Делото веднъж беше връщано от СГС на прокуратурата.

Водещи

Най-четени