Тунджа на косъм да прелее в Елхово 30.03 | 11:49

Нивото на реката се покачва с 15 см на денонощие, остават 11 см до заливане на града и околностите

От iNews.bg

Второ денонощие нивото на река Тунджа в Елхово се повишава с около 15 сантиметра и вече е 378 сантиметра. От общината алармират, че остават само 11 сантиметра до достигане на критичния праг на реката, над който водите й ще залеят ниските части на града и околностите, съобщи БТА.

 

През последните четири дни в общината е обявен "оранжев" код за опасност от наводнения. Водният стълб на Тунджа в Ямбол е спаднал с около 11 сантиметра в сравнение с показанията от вчера и е 405 сантиметра, при височина от 6 метра на речните диги.

Значително са повишени и нивата на притоците на Тунджа, главно на река Мочурица. За трети път през последните четири месеца са залети големи площи земеделски земи, като са застрашени къщи в селата по долното й течение. 

От язовир "Жребчево" се източват по 39 кубични метра вода в секунда при приток от 35 кубични метра. От общия обем на язовира от близо 400 милиона кубични метра в момента са запълнени около 323 милиона кубични метра, каза Стоян Стоянов, ръководител "Напоителни системи" Ямбол.

Водещи

Най-четени