Тунинговат влаковете с душ кабини и климатик 11.04 | 12:04

БДЖ пуска новите спални вагони до месец

От Десислава Маданска

Новите 30 спални вагона, които ще бъдат пуснати в движение от следващия месец, са оборудвани с душ кабини, санитарен възел и помещение за предлагане на топли и студени напитки. Климатичната инсталация позволява индивидуално регулиране на температурата във всяка спална кабина, като лятото тя може да бъде понижена до 18 градуса.

Новите вагони бяха лично инспектирани от транспортния министър Кристиан Кръстев, който пътува до Вакарел и обратно. Те са произведени от турската компания "Тюркие вагон санаи А. Ш. Тювасаш", като цената на договора е 32,2 млн. евро без ДДС.

Всички вагони са сертифицирани, уточниха от БДЖ. Пет от тях са приспособени за хора с увреждания, а останалите са конвенционални. Всеки вагон разполага с по 10 спални кабини с по три легла. Всички са снабдени с пожаро-известителна и информационна система.

Вагоните разполагат още с интерком връзка, която позволява подаването на информация. Предвидено е и индивидуално събуждане за всеки от пътниците.

По думите на министъра не се очаква новите вагони да доведат до поскъпване на билетите за БДЖ.

Спалните вагони ще бъдат включени към съставите на нощните влакове по направления: София-Варна-София (през Горна Оряховица), София-Варна-София (през Карлово), София-Добрич-София (през Горна Оряховица), София-Силистра-София (през Горна Оряховица и Русе), София-Бургас-София (през Пловдив) и Пловдив-Варна-Пловдив (през Карнобат).

Скоростта, с която могат да се движат вагоните, е 160 км/ч. Те няма да се включват в международни композиции, тъй като по европейските стандарти железниците трябва да се движат с 200 км/ч.  

Водещи

Най-четени