Турските щения към български имоти няма да ги бъде, успокои Стоянович 12.08 | 09:35

Въпросът за собствеността е уредена още през 1909., каза министърът

От Христина Рафаилова

Имоти, към които се смята, че Турция има претенции, си остават наши. Това стана ясно от думите на министъра на културата Петър Стоянович пред Нова телевизия. 

Коментарът му идва след тридневното посещение на вицепремиера на южната ни съседка Бекир Боздаг. Тогава се породиха подозрения, че Турция има претенции към вакъфските имоти у нас. По време на визитата си той обърнал внимание на лошото състояние на паметниците от османската ера. Боздаг се запознал подробно с правния им статут и предявил желание страната му да се заеме с реставрацията им. 

Стоянович подчерта, че дори териториалните претенции на южната но съседка да се реални, то собствеността на вакъфските имоти е уредена през 1090 г. между Царство България и Османската империя. "Имоти, които са били неизползваеми, остават във владение на българската държава, край, с което приключва този въпрос, коментира министърът. 

Той добави, че страната ни има интерес към реконструкцията на определени паметници, като в тази посока се работи с Юнеско. 

Стоянович каза, че България е "отворена" към Турция, ако тя има желание да подпомогне поддръжката на недвижимото културно наследство.

Боздаг беше на частно посещение у нас, като поводът за визитата му беше Рамазан Байрам. Вицепремиерът се срещна с президента Росен Плевнелиев, като от събитието бяха изгонени българските журналисти. 

За евентуалните претенции на страната към имоти у нас българите научиха от турските агенции. 

Водещи

Най-четени