Турският консул в Пловдив "изригна" срещу декларация 12.02 | 20:57

Документът е в памет на жертвите на турския геноцид по време на Илинденското въстание

От Цанка Донкова

Генералният консул на Република Турция в Пловдив Шенер Джебеджи е поискал незабавно анулиране или оттегляне на декларацията в памет на жертвите на турския геноцид по време на Илинденското въстание и Балканските войни. Той е направил това с официално писмо, изпратено до Карловския общински съвет, съобщава регионалният сайт Marica.bg.

В края на писмото си той настоява за "незабавно анулиране или оттегляне на тази едностранна, неоснователна, неправа и ясно неприемлива декларация”.

Г-н Шенер Джебеджи е посочил, че отношението на карловските съветници към тази тема ще бъде определящо за връзките на Турция с общината. Той допълва, че очаква чувствителност по повдигнатата тема.

В същото време стана ясно, че декларацията на Карловския общинския съвет в памет на жертвите на Илинденското въстание и Балканските войни е приета и в Общинския съвет в Стрелча.

С председателя на Карловския общински съвет Стойо Карагенски вече са разговаряли колегите му от Стара Загора и Смолян. Очаква се и там декларацията да бъде приета. Чрез националното сдружение на общините тази декларация ще бъде разпространена до всички общини.

"Личното ми усещане е, че тя ще бъде приета от десетки общински съвети", твърди Карагенски.

Най-четени