Турция ни връща 53 конфискувани имота 14.09 | 17:52

Имотите в Истанбул, Одрин и Къркларели са принадлежащи на Българската екзархия

От Петя Михайлова

53 недвижими имота в Истанбул, Одрин и Къркларели, принадлежащи на Българската екзархия, ще върне Турция на България, съобщи турската национална телевизия и радио (ТРТ).

Миналият месец турското правителство реши да върне всички имоти на различните религиозни малцинства и общности, отнети от турската държава преди 75 години, и да възстанови правото на собственост върху тях на религиозни фондации и настоятелства, припомня БТА.

Според Лозанския мирен договор от 1923 г. в Турция официално са признати три религиозни малцинства - гръцко, арменско и еврейско.

Българската общност в Турция се причислява към православната християнска група. В миналото тя е наброявала над 50 хиляди души само в Истанбул.

Имотите, които притежава българската общност в Турция, са ценни и от гледна точка на българската идентичност, особено с оглед на значението им за формирането на независима българска църква.

Правителственото решение предвижда също Турция да плати компенсации за всеки конфискуван имот, който след това е бил продаден.

Връщането на тези имоти е ключово изискване на Европейския съюз. Срещу Турция бяха заведени серия от съдебни процеси в Европейския съд за правата на човека във връзка с тези конфискации.

Водещи

Най-четени