Турция ни моли за помощ – иска 2000 маски срещу сълзотворен газ 04.06 | 16:24

Шефът на ВМА отговорил положително на молбата на своите турски колеги

От Кремена Бедерева

Може ли да ни пратите спешно 2000 маски срещу сълзотворен газ. С такава молба в събота вечерта към началника на Военномедицинската академия ген. Стоян Тонев се обърнали негови колеги от военномедицинската служба на Турция.

Поводът за настоятелната молба са продължаващите вълнения в южната ни съседка, тръгнали от сблъсъци между протестиращи и полиция на площад "Таксим" в Истанбул.

По принцип такива маски има при нас - в най-голямата военна болница, в пожарната, в АЕЦ "Козлодуй" и в големите предприятия от рода на "Кремиковци", поясни пред "24 часа" ген. Тонев.

Не станало дума за противогази, защото те са предназначени за обучени хора. Докато с газовите маски може да работи всеки, включително цивилните протестиращи по улиците на турския мегаполис.

Идеята на комшиите е да разполагат с повече газови маски, които да се дават на бунтуващи се младежи, пострадали след евентуална употреба на сълзотворен газ.

Ген. Тонев отговорил положително на молбата на своите турски колеги и се разбрали те да уточнят допълнително своите искания. До късния следобед вчера обаче нямало ново запитване.

Вероятно няма да се наложи изпращането на маски, защото премиерът Реджеп Ердоган е отчел като грешка употребата на сълзотворен газ, предположи шефът на ВМА. Според него събитията в Турция вървят към успокояване. Най-прякото доказателство за това били оттеглянето на полицията от огнищата на напрежение и въвеждането на жандармерия, която по принцип не влиза в преки стълкновения, а разчита главно на метални прегради.

Водещи

Най-четени