Тъмната част на деня крие по-висок риск от катастрофи 25.03 | 20:28

Всеки трети загинал извън населените места, е в резултат на катастрофа на завой

От Цанка Донкова

"Статистиката сочи, че през тъмната част от денонощието честотата на катастрофите е значително по-висока и тежестта на този вид катастрофи е много по-голяма". Това заяви Алекси Кесяков, секретар на Държавнообществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движение, съобщава агенция "Фокус”.

"През нощта загиват много повече хора, тъй като няма добра видимост", обясни Кесяков.

Той посочи, че има разлика кога управляваме автомобила - дали през нощта, или през деня. Този проблем съществува в две посоки.

"Хората трябва да знаят, че през тъмната част на денонощието, вероятността да загубят пътя, е много по-голяма и поради тази причина, те трябва да карат много по-бавно", посочи Кесяков.

Той обясни, че по време на катастрофа, често пъти водачът на автомобила си мисли за нещо друго, и попада в ситуация, в която сам се наранява и убива най-близките си хора. "Това е много често явление. Всяка седмица член на семейството убива член на семейството”, посочи Кесяков.

Според него когато има принудителни мерки, трябва да има нещо, което да спре човека, когато приближава завой - да се постарае да го вземе. Защото всеки трети загинал извън населените места, е загинал в резултат на пътнотранспортно произшествие на завой.

"Аз призовавам всички участници в движението – малко се притеснете, когато идва завой. Може ли всеки трети да е загинал на завой”, каза Кесяков.

Той посочи, че съществуват различни практики, опасните завои се сигнализират, като допълни, че завоите не могат да бъдат изменени. "Когато ние решим своята лична безопасност, ще бъдат постигнати тези цели, които са поставени в националната стратегия”, каза Кесяков.

Водещи