Търговските вериги убиват сергиите за мартеници 26.02 | 10:41

Изкарването на разрешително за продажбата става месец по-рано

От iNews.bg

По 100 лева на ден средно изкарват продавачите на мартеници в София, разказват търговци. Те се оплакаха, че продажбата върви все по-трудно през последните няколко години, след като масово в търговските вериги вече се продават мартеници.

"На всяка каса има разнообразие от китайска стока, не са толкова красиви като ръчно изработените - изплетени и нагласени от нас, но пък са по-евтини", разказва Илияна Спасова. Тя от години е в този бизнес и познава тънкостите му.

Приготовленията започват още през есента с купуването на червени и бели памучни и копринени конци и аксесоари - мъниста, надписи, фигурки, зодии. Най-евтино излиза да се вземат от стоковите борси, но ги има и по специализираните магазини в центъра на София.

"Вечер след работа нижа и сглобявам, а майстор на изработката на Пижо и Пенда е съпругът ми. И така постепенно ден след пълним кашоните с мартеници. Освен ръчно изработените продавам и готови, които купувам по 20 стотинки от стокова борса, но аз ги давам например по левче", споделя пред "Монитор" Мария Георгиева.

Изкарването на разрешително за продажбата става месец по-рано. Заявленията се подават в районните кметства. Във всяко от тях има предварително изготвена схема на местата, определени за търговия с мартеници. Продавачите си избират къде искат за застанат и в заявлението си посочват точното място и квадрати – един, два, или повече, които искат да заемат. Разрешителното става готово след седмица. Тогава се плаща и таксата.

"В различните райони тя е различна – в центъра на София е най-висока. От опит знам, че един месец за продажба е много време и затова аз лично давам заявка за седмица, но всеки колкото дни прецени", обясни Георгиева. Тя твърди, че в кварталите "Слатина" и "Подуяне" е изкарвала повече пари, отколкото на бул. "Витоша". Най-силните дни за продажба са последния ден на февруари и на 1 март, но няколко дни по-рано търговците трябва вече да са заели позиция, за да ги видят хората и да знаят къде могат да купуват. Има немалко случаи, когато търговци на мартеници вземат по няколко места дори в различни райони и си наемат продавачи.

Над 2000 търговци на мартеници продават стоката си из София. Тази година продавачите могат да изложат артикулите си в продължение на месец от 9 февруари до 9 март.

Най-предпочитаните места за продажба и тази година са около спирките, подлезите на метрото, пазарите и училищата. Районните администрации отговарят за реда и разрешителните за опъване на сергии. Всяко се издава индивидуално за 3, 7, 10 или повече дни. Цените на квадратен метър варират в районите от 1,25 лв. до 4,50 лв. на ден. От "Московска" 33 са определи хората с ТЕЛК да заплащат 50% от цената. Най-скъпо е в централните райони "Възраждане", "Средец", "Оборище" и "Лозенец". Районните кметове там са дали съгласието си да бъдат разпънати общо 689 масички, като най-много са в "Оборище" - 198, а най-малко в "Лозенец" - 148. На някои места в София наема на ден на терена излиза колкото продажбата на една по-хубава мартеница.

Най-малка инвестиция в сергия е в "Кремиковци" - 1,25 лв. на кв.м, "Искър" - 1,40 лв. на кв.м, и "Нови Искър", където на квадрат излиза 1,90 лв. В най-големия столичен район "Люлин" са издадени 347 разрешителни за продажба. Цената на квадратен метър е 3,2 лв. на ден. За целия месец в "Люлин" се заплаща 96 лв. В "Надежда" и "Витоша" цената е същата, а издадените разрешителните са съответно 124 и 47. В "Подуяне" продавачите броят по 3,80 лв. на ден за квадратен метър, като там има около 250 желаещи да изложат стоката си.

Водещи