Търговци, бъдете нащрек! Масови проверки за продажбата на риба 02.12 | 13:37

Инспекторите на ИАРА погват нарушителите

От Филипа Тодева

Инспектори на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са започнали засилени проверки по водоеми, рибностопански обекти и търговската мрежа в цялата страна. Акцията на агенцията по рибарство е заради наближаващия Никулден.

Проверяват се водоеми, рибностопански обекти, пазари и магазини за продажба на риба и рибни продукти, с цел уточняване на придружаващи документи – разрешителни за улов на риба, произход на рибата и декларации за първа продажба.

Масовите проверки ще продължат до 6 декември 2013 година, включително, а след това водоемите и обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който регулярно извършва Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

През последните дни на месец ноември, инспектори от отдели "Рибарство и контрол" на ИАРА Варна и Бургас са извършили проверки за бракониерски набези и нерегламентиран превоз на риба.

Инспекторите на ИАРА Варна са извършили проверка на пазара на град Дългопол. Там е заловено лице, извършващо нерегламентиран превоз на риба с лек автомобил "Опел Астра".

На нарушителят с инициали А.К.А е съставен акт за превоз на риба в неспециализирано транспортно средство. От лицето е иззета 28,900 кг. риба (бяла риба - 2.100 кг., пъстър толстолоб - 10.500 кг., уклей - 11.200 кг. и сребриста каракуда - 5.100 кг.). Впоследствие рибата е дарена на социална кухня към Варненска и Великопреславска митрополия.

Инспекторите на ИАРА Бургас съвместно с Асоциацията на природозащитниците Бургас са извършили поредна проверка на язовир "Мандра". От водоема са извадени 1400 метра бракониерски мрежи. Уловената в тях 30 кг. риба – сребриста каракуда е върната във водата.

Водещи

Най-четени